Top
Telefon
444 50 65 - 22515

Yavru Kedi Eğitimi

Evcil hayvanların herbirisinin ayrı bir özelliği vardır.

Ailenize yeni bir yavru kedi eklediniz! Ailenizin bu yeni üyesinin sizi baştan çıkaracak inanılmaz davranışları ve eşsiz karakteristik özellikleriyle aslında ne kadar sevgi dolu, şefkatli bir evcil hayvan olduğunu göreceksiniz. Kucağınızda uykucu, tüylü bir yumak halinde kıvrılıp yattığında kendinize engel olamayacaksınız. Yavru kedinizin size sunduğu tüm bu keyifli anların karşılığında da ihtiyacı olan tek şey uzun, mutlu ve sağlıklı bir yaşam süreceğini garanti altına almasına yardımcı olacak doğru ve düzenli bir bakım.

Onun evinizin kurallarını öğrenmesine yardımcı olmak artık sizin sorumluluğunuzda. Yavru kedinizi ne kadar iyi tanırsanız, onunla aranızda derin ve sevgi dolu bir ilişki kurmak da o kadar kolay olacaktır. Zamanla yavru kedinizin bakımının aslında ne kadar kolay olduğunu siz de göreceksiniz. Ancak onun bu yeni aileyle rahat edebilmesi için sizinde bilmeniz gereken bir takım temel kurallar ve yapmanız gereken hazırlıklar var.

YAŞAMINIZDAKİ YENİ YAVRU KEDİ

Bir yavru kediyi yeni bir eve yerleştirmek için tercih edilen yaş, sekiz ile on iki hafta arasındadır. Yavruyu yeni eviyle tanıştırdığınızda dikkatli olunmalıdır. Kedilerin yeni evindeki ilk birkaç hafta boyunca nasıl bakıldıkları, onların davranışlarını etkileyebileceği gibi, insanlarla olan ilişkilerini de etkileyecektir.

KEDİLERİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ

Görme duyusu kedilerin en güçlü duyularından biridir çünkü gözleri çok büyüktür. İşin gerçeği, eğer sizin gözlerinizin büyüklüğü de kedinizinkinin aynı oranda olsaydı, her birinin yarı çapı yaklaşık 20 cm olacaktı! Bir kedi tamamen karanlık bir ortamda göremez ama son derece karanlık durumlarda bir nesneyi görebilir ve en ufak hareketini bile ayırt edebilir.

Kedinizin bıyıkları inanılmaz hassastır ve ışığın olmadığı durumlarda ona yol gösterir. Kedinizin çarpabileceği her türlü nesneye karşı onu uyarırlar. Bıyıkları koku alma organlarıyla birlikte çalışarak onu çevredeki değişimlere ve yaklaşan yabancılara karşı tetikte tutar.

Kedinizin kuyruğu genelde içinde bulunduğu ruh halinin bir işaretçisidir. Havaya kalkıksa, gururlu ve karnı toktur; dümdüz uzatılmışsa bir şeyleri takip ediyordur, bir yandan öbür yana savruluyorsa, kızgın olabilir. Arka bacakları ön bacaklarından daha uzun ve güçlü olduğundan onun muhteşem bir beceriyle zıplamasına olanak sağlar. Yetişkin bir kedi 7 kg ya da en az 2 kg ağırlığında olabilir, erkek kediler, dişilerden daha fazla gelişir. Bir Van kedisi çok uzun ya da kısa uzunlukta tüylere sahip olabilir.

Kediler son derece meraklıdır. Ne olduğunu keşfetmek için neredeyse her türlü şeyin içine girip tırmanmaya çalışırlar ve söz konusu “şey” yağmur suyuyla dolu bir çöp tenekesi ya da kapağı açık bırakılmış bir klozet veya üzerine yanlışlıkla basılabilecek boş bir poşet olduğu da, tehlikeli durumlara yol açabilir.

Keşif yavru kedinin öğrenme sürecinin bir parçasıdır. Eğer yasak bir bölgeyi keşfe başlarsa, genelde sert bir “hayır” onu caydırmaya yeter. Yavru kedinizin dikkatini çekmenin bir başka yolu da en sevdiği oyuncakla onu oyuna çağırmaktır. Kediler sıcak karanlık yerlerde uyumaya bayılırlar. Bu yüzden şifonyerinizin çekmecelerini, sandık ve dolaplarınızı kapalı tutun. Fırının bulaşık makinesinin ya da kurutma makinesinin kapağını kapatmadan önce kedinizin orada olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca evden çıkmadan önce kedinizin kazara bir odada veya bir dolapta kilitli kalmadığından emin olmak için mutlaka bir “kedi kontrolü” düzenleyin. Bir kedi gibi düşünün. Her zaman keşfedilecek yeni yerler peşinde olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

MIRLAMA

Kedilerin en belirgin karekteristik özelliklerinden biride mırlamadır. Bir zamanlar mırlama sesinin gırtlaktan geldiğine inanılırdı, şimdiyse mırlama sesinin, göğüs duvarındaki önemli kan damarlarından birinin titreşimine bağlı olarak şekillendiğine inanılmaktadır. Bu titreşimler kedinizin üst solunum yollarına geldiğinde, mırlama sesi ortaya çıkıyor. Bazı kediler hasta olduklarında ya da korktuklarında da mırlayabilirler.

OVALAMA

Patilerini ovalama hareketi yavru bir kedinin annesini emdiği sırada içgüdüsel olarak yaptığı ilk harekettir. Bu hareket ön patilerini sırayla annesinin karnına batırmaktan ileri gelir. Birçok kedi erişkin yaşlarına geldiğinde bile bu hareketi yapmaya devam eder. Genelde bir memnuniyet ve sevgi işaretidir ve mırlama da çoğunlukla bu harekete eşlik eder. Yavru kediniz anne kedinin yerine en sevdiğiniz kazağınız, bir yastık, kucağınız ve hatta saçınız gibi yumuşak her ne varsa ovalayacaktır.

PATİ BİLEME

Sık karşılaşılan bir yanlış anlama da kedilerin patilerini keskinleştirmek için “tırmaladığıdır” oysa tek yaptıkları gerilme ihtiyaçlarını gidermek ve patilerini “temizlemektir”. Kedilerin tırmalamasının bir diğer nedeni de bölgelerini işaretlemektir. Bunu gözle görülür bir iz ya da parmakları arasındaki bezlerden salınan kokuları bırakarak yaparlar. Kediniz bu biyolojik güdüsünü sık sık gidermeye çalışacaktır ve eğer ki tırmalaması için uygun bir alan varsa mobilyalarınızı rahat bırakacaktır.

EVİNİZİ YAVRU KEDİYE UYGUN HALE GETİRİN

Olası kazalara karşı evinizi tam anlamıyla yavru kediniz için güvenli kılmak neredeyse imkansızdır, ancak yinede yavru kedinizin güvenliği için işte size bir takım öneriler.

Düşmelerini önlemeniz için bütün pencereleri güvenli bir şekilde kapatın. Yavru kedinizi balkonlardan, yüksek veranda ve katlardan uzak tutun.

Zehirli malzemeleri güvenli bir yerde saklayın. Bu gibi eşyaları yavru kedinizin girmesi mümkün olmayan sıkıca kapalı alanlarda muhafaza edin. Yavru kedilerin yetenekli birer ufak evcil hayvan olduğunu ve dolap kapılarını açma becerileriyle tanındıklarını sakın unutmayın.

Antifiriz
Temizlik malzemeleri
Dezenfektanlar
Gübre
Çamaşır deterjanı ve suyu
İlaçlar
Böcek ilaçları

Zehirli ev bitkilerini yok edin ya da onları yavru kedinin kesinlikle ulaşamayacağı askılı sepetlere yerleştirin. Veteriner hekimlerden tehlikeli bitkilerin tam listesini isteyin. Bazıları Amaril, Açelya, At kestanesi, Kene tohumu, Ak asma, Mısır bitkisi, Siklamen, Fulya, Defne, Difenbahya, Yüksük otu, Gülhatmi, Süsen, Sarmaşık, Zambak, Ökse otu, Gündüz sefası, Nergis, Zakkum, Atatürk çiçeği, Boncuk ağacı tohumu, Orman gülü, Kaucuk, Benjamim, Porsuk ağacı

Klozet kapağını kapalı tutun. Yavru kediler suyla oynayabilir ve bu sırada kapak kapanarak onları sıkıştırabilir. Ayrıca klozetin içinde biriken suyun yutulması da tehlikelidir.

Plastik torbaları yavru kedinizin içine giremeyeceği ve bu sayede boğulamayacağı, çiğneyemeyeceği ya da parçalayıp plastik parçalarını yutamayacağı yerlerde saklayın. Açıktaki elektirik kablolarını olabildiğince kısa tutun ya da yavru kedinizin onlarla oynayıp yemeğe kalkışmasını engellemek için duvar diplerine yapıştırın.

Dikiş malzemelerinizi yavru kedinizin ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edin. Düğme, iğne, toplu iğne ve iplik gibi malzemeler yavru kedinizin ağzını ve yutulduğu takdirde de iç organlarını yaralayabilir. Aynı tehlike çivi, tornavida gibi diğer küçük ev aletleri için de geçerlidir.

Yavru kedinize yatak olarak asla bir elektirikli battaniye kullanmayın. Eğer kabloları çiğnerse, çarpılabilir.

İHTİYAÇ DUYACAĞINIZ MALZEMELER TAŞIMA ÇANTASI

Taşıma çantası, yavru kedinin taşınması için olmazsa olmazlardan biridir. Arabada giderken onu koruyacak ve kendisine güven hissi verecektir. Taşıma çantaları farklı şekillerde ve tahta, plastik, tel gibi değişik materyaller kullanılarak üretilmiş olabilir. Hangisini seçerseniz seçin yalnızca yavru kedinizin içinde rahatça ayağa kalkıp dönebileceği kadar geniş olduğundan emin olun. Çantada havalandırma yerleri olmalı, içi güvenli ve temizlemesi kolay eski bir havlu örtün. Havludan gelen tanıdık koku, yabancı bir yerlere giderken yavru kedinizi rahatlatabilir.

MAMA VE SU KABI

Kaplar temizlemesi kolay ve ters dönmeyecek kadarda ağır olmalıdır. Bazı yavru kedilerin plastiğe karşı alerjisi olabilir, bu yüzden çift gözlü metal kaplar en idealidir. Yavru kedinizin kabı da sürekli taze ve temiz su olmasına özen gösterin. Kabını her gün yıkayın.

KUM KABI MALZEMELERİ

Yavru kedinizin dışkılama ihtiyacı için dışarı çıkmasını bekleseniz de bir kum kabı, kedi kumu ve kepçeye ihtiyacınız olacaktır. Erişkin bir kedinin içine sığabileceği ve kumu eşelerken dışarı dökemeyeceği kadar geniş bir kum kabı seçin. Kum yerine gazete kağıdı ya da talaş kullanabilirsiniz ancak yinede ticari amaçlı satılan kedi kumları sizin için daha elverişli ve hijyenik olacaktır. Biraz daha pahalı olabilir ama son derece emici, daha derli topludur ve kokuyu gidermek de daha kolaydır. Kumun üzerindeki pislikleri her gün bir kepçe, süzgeç veya bir kevgir yardımıyla temizleyin. Kum kabını temiz tutmaya özen gösterin, çünkü yavru kediniz pis ve kötü kokan bir kabı kullanmaktan kaçınacaktır. Kum kabını haftada bir kere mutlaka su ve sabunla yıkayın. Amonyak içeren güçlü dezenfektanlar kullanmaktan kaçının, bunlar yavru kedinizin sağlığı için tehlikeli olabilir ve aynı zamanda da amonyak kokusu hassas burnunun tahriş olmasına sebep olabilir. Kum kabına ayda bir kere çamaşır suyu ve su gibi daha hafif dezenfektanlarla yıkayın ve eğer mümkünse dışarıda açık havada kurutun. Kum kabını elledikten sonra her zaman ellerinizi iyice yıkayın.

YATAK

Yavru kediniz için bir de yatak ayarlamanız gerekecek. Yavru kedilerin çoğu kendilerine ait bir yatak ister fakat eğer ki yeni yatağını görmezden gelmeyi tercih ederse sakın hayal kırıklığına uğramayın. Yavru kedinizin tercihlerini iyice anlayana kadar sizde süslü püslü bir sepet ya da peluş bir yatak için aşırı miktarda para harcamak istemezsiniz.

İlk önce basit karton bir yatakla başlayın. Kenarları cereyan olmasını önleyecek kadar yüksek olan geniş bir karton kutu bulun. Bir giriş kapısı kesin. Kutunun içine eski bir yastık serin ve sıcak tutması için yumuşak yıkanabilir materyalle kaplayın. Eğer mümkünse bu iş için eski eşofman üstlerinizden birini kullanın. Yavru kediniz sizin kokunuz sayesinde rahatlayacak ve bu sayede yeni yatağını kullanmak için cesaretlenecektir. Yedek olarak bir tane daha örtü bulundurun. Kediler çok titiz canlılardır ve bu yüzden yattıkları yerin her zaman temiz olduğundan emin olun. Yatağı evin ana trafiğinden uzak, sessiz, cereyansız bir köşeye yerleştirin. Burası artık kedinizin köşesi olacaktır.

TIRMALAMA ÇUBUĞU

Kediler bunu egzersiz yapmak (bedenlerini esnetmek) tırnaklarındaki ölü deriyi temizlemek ve hem görsel hem de koku yoluyla kendi bölgelerini işaretlemek için kullanırlar. Yavru kedinizi erkenden eğitmek için derhal bir tırmanma çubuğu satın alın.

Tırmalama çubuğu yeterince sağlam ve yavru kedinizin tüm bedenini esnetmesine yetecek kadarda uzun olmalıdır. Bir parça tahta ve eski halıyla bunu kendiniz de evinizde yapabilir ya da bir evcil hayvan malzemeleri satışı yapan noktalardan temin edebilirsiniz.

Kediniz eve gelir gelmez onu tırmalama çubuğu konusunda eğitin. Çubuğun yanında veya yakınında onunla sık sık oynayarak onu tırmalama çubuğu kullanması için teşvik edin. Ne demek istediğinizi çabucak anlayacaktır. Sonra da gerilmek istediğinde mobilyalarınız yerine tırmalama çubuğunu kullanacaktır!

Kendi sınırları dışında bir yerleri tırmalarsa ellerinizi sertçe birbirine çarpın ve katı bir ses tonuyla “Hayır” deyin. Ardından onu yerden kaldırın, tırmalama çubuğunun yanına götürün ve direğe tırmanması ve tırmalaması için onu cesaretlendirerek en sevdiği oyuncakla birlikte onunla orada oynayın. Boynundan sırtına doğru onu sertçe okşayarak gerilme güdüsünü uyarın. Direğini düzenli bir şekilde kullanırsa onu her zaman ödüllendirin ve sevin. Eğer büyük bir eviniz varsa, iki tane çubuk isteyebilirsiniz; biri onun yatağının yanında ve diğeri de ona çekici gelen koltuk veya kanepenin yanında. Eğer yavru kedinizin tırmalama çubuğunu kullanmasını sağlamakta sorun yaşıyorsanız, biraz daha çekici kılmak için üzerine kedi nanesi sürün.

BOYUN TASMASI, GÖĞÜS TASMASI VE TASMA KAYIŞI

Boyun, göğüs tasması ya da tasma kayışı yavru kediler için çok gerekli değildir ancak yinede bunları almak isteyebilirsiniz. Yavru kediniz hala bir yavruyken ona tasmayla yürümeyi öğretmek daha kolaydır. Göğüs tasması boyun tasmasından daha çok tercih edilir.

TARAMA ARAÇLARI

Hem kısa hem de uzun tüylü yavru kediler için bir pire fırçasına ihtiyacınız olacaktır, ancak bu fırçanın tipi yavru kedinizin tüylerinin uzunluğuna ve yapısına bağlıdır. Taranmak yavru kedinizin tüylerini sağlıklı ve güzel tutar. Yavru kedinizi bir an önce taramaya başlayın ki, bu işlem onun da genel rutin işlerinden biri olsun.

OYUNCAKLAR

Yavru kediler hareket eden, yuvarlanan, hışırdayan ya da kayan her şeyle oynar. Merak kedilerin doğasında vardır ve kediler güvenli, oynaması zevkli bir çok oyuncağa ihtiyaç duyar. Özellikle yavru kediler için üretilmiş oyuncaklardan alın. Kırılmayan, paramparça olup yutulmayanlardan olmasına dikkat edin. Titreyen jölemsi toplar ya da sert kauçuktan yapılma fareler mükemmeldir. Bazı yavru kedi oyuncakları kazalardan sakınmak için yalnızca siz yavru kedinize oynarken kullanılmalıdır.

Oyuncakların mutlaka mağazalardan alınmasına gerek yoktur. Hayal gücünüzü kullanın. İşte muhteşem oyun aletlerinden birkaçı:

Ping-pong topu Tahta iplik makarası Kabuğu çıkarılmış ceviz Top haline getirilmiş mumlu kağıt Tuvalet kağıdının karton rulosu İçi kağıt peçete ile dolu ayakkabı kutusu Yavru kedinize vermek istediğiniz bazı eşyalar zararlı olabilir. Aşağıda adı geçenleri yavru kedinizden uzak tutunuz. İp ya da yün yumağı Paket lastiği Alüminyum folyo topları Mantar tıpalar Tel burgular

Ayrıca sert, sivri uçlu olan her türlü malzemelerden kaçının. Noel ağacı süsleri gibi kırılabilir oyuncaklara (ya da yavru kedinizin oyuncak olarak görebileceği diğer şeylere) dikkat edin. Yumuşak kauçuk, yün, sünger ya da poliüretandan yapılmış hiçbir şeyi ona vermemeye özen gösterin. Eğer yavru kediniz bunlardan ufak bir parça bile yutsa, sindirim sorunlarıyla karşılaşabilir. Çığlık atan her oyuncaktan uzak durun çünkü kediniz içlerindeki minik düdükleri de yutabilir.

YAVRU KEDİNİZE İSİM KOYMAK

Yavru kediye isim vermekte gecikmemelisiniz. Eğer yavru kediniz için hala bir isim belirlemediyseniz, bunu en kısa zamanda yapın. Onu ismiyle çağırmaya başlayın. Böylece ismini öğrenmesi ve çağırdığınızda yanınıza gelmesi kolaylaşır. Kedinizin ismiyle ilgili bilmeniz gerekenler şunlardır: İsmini sıkça tekrar edin ve yanınıza geldiği zaman onu doğru bir şekilde hareket ettiğini anlatan kelimeler söyleyerek ödüllendirin. Böylece ismini sevgi ile ilişkilendirecektir. Eğer ismi uzunsa, eğitim için ya daha kısa bir ad ya da bir takma ad kullanın. Onu çağırırken ve sözlü olarak ödüllendirirken, daha yüksek ve mutlu bir ses tonu kullanın.

Yavru kedinizin sizin sesinize bir an önce alışmasını isteyeceksiniz bu yüzden de onu sık sık adıyla çağırın. Yemek yerken usulca onunla konuşun. Kum kabını kullandığı her seferde onu övün. Adına karşılık verdiğinde onu kucağınıza alın ve okşayın. Onu çağırışınızı sevgiyle ilişkilendireceğinden kendi adını öğrenmesi çok uzun zaman almayacaktır.

YAVRU KEDİNİZİ AİLENİN GERİ KALANIYLA TANIŞTIRMAK

Yavru kedinizi yeni evine uygun ve güvenli bir taşıma çantasıyla getirin. Gelişinden sonra onu yemeği ve kum kabıyla birlikte küçük sessiz bir alana yerleştirin. Aile fertleri kendilerini yavru kedinize tanıştırırken onu sevmeli ve aynı zamanda da onunla konuşmalıdır. Ailenin diğer fertlerinin de yavru kediyle sürekli iletişim kurmasına izin verdikten birkaç gün sonra yavaş yavaş yavru kedinizin evinizdeki diğer odalara da girmesine izin verin.

Eğer evinizde çocuk, özellikle de küçük çocuk varsa kedinizi onunla teker teker, kısa süreli zaman periyotları içinde tanıştırın. Yavru kediyi sürekli okşamak ve nazikçe onunla oynamak çok önemlidir ama çocukların kedinizin gerçekte hassas bir canlı olduğunu anlamaları gerekir. Çocuklarınıza onu nasıl kaldıracaklarını ve tutacaklarını öğretin. Bir elinizi göğsünün altına kaydırıp parmaklarınızla ön bacaklarını tutun. Aynı zamanda da diğer elinizle yavru kedinizin poposunu kavrayın. Asla ensesinden ya da bacaklarından tutup kaldırmayın. Çocuklar yavru kedinin kuyruğunu, kulaklarını çekmemeyi, onu sıkıp sarsmamayı, yüksek ve tehditkar ses çıkarmamayı veya ani hareketlerle onun yanına gitmemeyi mutlaka öğrenmelidir. Hem çocuklar hem de yetişkinler için bir yavru kediye oynamanın en iyi yolu, yere çömelip onun seviyesine gelerek, kendini güvende hissetmesini sağlamaktır. Çocuklarınıza, ufacık bir bebeğin bile yavru kedinin gözünde bir dev olduğunu hatırlatın. Ve en uysal kedi bile korktuğunda kendini savunmak için tırmalayabilir veya ısırabilir.

KEDİ KUMU EĞİTİMİ

Rahat olun. Kum kabı eğitimi hem sizin, hem de yavru kediniz için kolay olacaktır! Çoğu yavru kediler için kum benzeri malzemeleri deşme güdüsü dört aylıkken bile gelişebilir. Eğer yavru kediniz kum kabındayken onu rahatsız ederseniz bir daha kum kabını kullanmak istemeyebilir. Sadece sabırlı olun. İyi bir kum kabı terbiyesi kazanması için içgüdüleri yavru ya da ergin yol gösterecektir.

Yavru kedilerin bir çoğu kum kabı içindeyken içgüdüsel olarak hareket edecektir. Ancak siz yinede kabını her zaman temiz tutun, kumun üstündeki pisliği atın ve en azından haftada bir kere gerekirse de daha sık kumunu değiştirin. Kabını, yavru kedinizin istediği zaman girebileceği, sessiz sakin bir yere yerleştirin.

Onu dikkatli bir şekilde seyredin, özelliklede uyandığında ve yemeğini yedikten sonra. Kabı kullanmaya hazır göründüğü anda onu kum kabına koyun. İyi bir davranış içinde bulunduğunu desteklemek için onu sevgiyle övün. Eğer yavru kediniz kum kabı yerine veya onunla birlikte başka bir yeri kullanmayı alışkanlık haline getirirse, bunun sebebi kabının kirli olması, kullandığınız kumun markasını değiştirmiş olmanız ya da kabını koyduğunuz yere giriş çıkışın kolay olmaması veya uygun olmayan bir yerde bulunması olabilir. Eğer bu davranışı devam ederse bunun tıbbi bir hastalıktan kaynaklanmadığından emin olmak için veteriner hekiminize danışın.

Eğer yavru kediniz uzun bir süre için kumunu kullanmakta sorun yaşarsa, bu durum daha ciddi bir problemin habercisi olabilir. İdrar yolları bozuklukları acıya, yanmaya ve idrar kesesinde idrar olmasa bile sürekli tuvaletini yapma ihtiyacı duymasına neden olabilir. Bu gibi bir sorunu olan yavru kedi, ihtiyaç duyduğu her an her yerde bir miktar idrar çıkarabilir. Böyle sorunlarda veteriner hekiminiz yavru kedinizi bir an önce muayene etmelidir. Kum kabıyla ilgili kullanım hatalarının sebebinin stres olup olmayacağını kendisine sorun. Problemin kaynağını bulmaya çalışın. Bunun sebebi evdeki yeni bebek, yeni bir kum markası, yeni bir kum kabı veya kum kabının yerinin değiştirilmesi olabilir mi? Yavru kedinizin kendisini daha düvende hissetmesini sağlamak için sabahları ve işten gelir gelmez onunla oynayın. Kucağınıza alarak ve okşayarak ona olan sevginizi gösterin. Eğer problem devam ederse, bu durumu veteriner hekiminizle paylaşın.

GECE YARISI

Kediler gündüz uyuyup geceleri avlandıkları için yavru kediniz akşamları oynayarak sizi rahatsız edebilir. Bu davranışı, fazla enerjisinin bir kısmını kullanmasını sağlayacak şekilde yavru kedinizle akşam erken saatlerde oynayarak değiştirebilirsiniz. Aynı zamanda günün son öğününü erken saatlerde vermek de size yardımcı olabilir çünkü yemeğini yedikten hemen sonra bir enerji patlaması yaşayacaktır. Eğer sizi uykunuzdan uyandırırsa onu beslemeyin ve onunla oynamayın; bu sadece onun davranışını ödüllendirmeye yarayacaktır.

KONUŞMAK

İnsanlar arasında genelde “konuşmak” olarak adlandırılan yüksek ve sürekli miyavlama, siz ve yavru kediniz arasında bir tür iletişim görevi görür. Eğer kediniz yalnız, sinirli ya da sıkkınsa, ilginizi çekmek amacıyla sizinle “konuşacaktır”. Bağırışlarına siz de “merhaba” diyerek, onun adını söyleyerek ve istediği ilgi ve sevgiyi ona vererek karşılık verin. Ama sakın aşırıya kaçıp “muhabbetine” uzunca bir süre daha devam etmesi için onu cesaretlendirmeyin. Yoksa siz dışarıdayken yavru kediniz bu davranışı alışkanlık haline getirecek ve komşularınız da böylesine konuşan bir yavru kediden hoşnut kalmayacaktır. Eğer evde olmadığınız zamanlarda onun ”konuşmaya” devam ettiğini öğrenirseniz, dışarı çıkarken yavru kedinizin kendisini yalnız hissetmemesi için radyoyu açık bırakmayı deneyin. Eğlenceli oyuncaklarda onun dikkatini dağıtmanın iyi bir yoludur. Bir kutu veya küvet içine pinpon topu yerleştirmeyi de deneyebilirsiniz.

SALDIRGAN DAVRANIŞLAR

Yavru kedinizin asla saldırgan bir şekilde oynamasına izin vermeyin. Eğer elinizi emmeye ya da tırmalamaya kalkışırsa, ona bu davranışın yasak olduğunu öğretin. Elinizi usulca çekerek ondan uzaklaştırın (elinizi aniden çekerseniz size daha da sıkı sarılacaktır). Eliniz yerine ona oyuncak verin. Onu birkaç dakika yalnız bırakın. Sakinleştikten sonra geri dönün ve uygun bir oyuncak kullanarak onunla tekrar oynamaya başlayın. Eğer elinizi tutmaya devam ederse, katı bir ses tonuyla “Hayır” deyin. Kısa zamanda ne demek istediğinizi anlayacaktır.

DAVRANIŞI GELİŞTİRME

Yavru ve yetişkin kediler sadece sorun yaratmak için yaramazlık yapmazlar. Davranışların büyük kısmını içgüdülerine bağlıdır. Yavru kedinize verdiğiniz tepki onun alışkanlıklarını hayatı boyunca etkileyecektir. Yavru kedinizin de duyguları olduğunu unutmayın. O da sizden gelecek iyi, nazik ve sevgi dolu ilgiyi hak ediyor. Yavru kediler sesinizin tonuna karşı duyarlıdır. Dolayısıyla onu uygunsuz davranırken yakaladığınızda ellerinizi birbirine çarpıp ve “Hayır” deyin, bu kadarı genelde onu durdurmaya yetecektir. Bazı davranışlar yavru kediniz sadece oynamak istediği için şekillenir. Sıkılmış ve kendine yeni bir uğraş arıyor olabilir. Onun dikkatini dağıtacak güvenli oyuncaklar, kutular, top haline getirilmiş kağıtlar ya da minik plastik toplar temin etmeye özen gösterin.

TAM VE DENGELİ BESLEMELİ

Düzgün beslenme yavru kedinizin genel sağlığı için önemlidir. Kemiklerinin gelişmesine ve güçlenmesine, güçlü bir bedene, kalın, parlak tüylere, ışıldayan gözlere ve sağlıklı dişlere sahip olmasını sağlar. Düzenli beslenemeyen bir yavru kedi hastalıklara, enfeksiyonlara ve stresli durumlarda bir takım sağlık problemlerine karşı daha yatkındır. Yavru kediniz için tam ve dengeli bir beslenme gerekir. Bu da yiyeceğinin yeterli miktarda protein, mineral ve diğer önemli besin maddelerini içermesi gerektiği anlamına gelir.

NEREDE, NE ZAMAN VE NE KADAR BESLEMELİ

Yavru kedinizin mama ve su kabı, kalabalıktan ve sesten uzakta ama onun kolayca ve rahatça ulaşabileceği bir yere yerleştirin. Uygun yeri bulduktan sonra da zorunda kalmadıkça bu yeri değiştirmeyin. Kabın altına koyacağınız gazete kağıdı veya plastik bir altlık sizin için temizliği kolaylaştıracaktır. Bunlardan da önemlisi yavru kedinize her zaman temiz, taze su sağlayın. Yavru kedinizin her gün aynı saatte mamasını yiyebilmesi için bu işi rutin hale getirin. Onu beslerken yavru kedinizin adını kullanın. Eğlenceli bir aktivite sırasında sizinle iletişim kurarken bu sayede adını öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Eğer yavru kedinize kuru mama veriyorsanız, gün içindeki bütün ihtiyacını sabahtan mama kabına koyun (şayet çalışan bir kişi için bu çok daha elverişli olacaktır) ya da yarısını sabah yarısını da akşam verin. Kuru mamanın bir diğer avantajı da, yavru kedinizin dişlerini temiz ve diş etlerini de sağlıklı tutmasıdır. Uygun bir beslenme programı için, mama paketinin üzerindeki beslenme talimatını uygulayın.

BESLERKEN YAPILMAMASI GEREKENLER

Yavru kedinizi asla köpek mamasıyla beslemeyin. Kedilerin, köpek mamasının karşılayamayacağı, kendilerine özgü besinsel ihtiyaçları vardır. Yavru kedinizi asla tavuk kemiği ya da balık kılçığıyla beslemeyin. Bunlar parçalanabilir ve yavru kedinizin boğazına batabilir ya da yemek borusunu, mide duvarını, bağırsak kanallarını delebilir. Yavru kedinize sakın tam yağlı süt vermeyin. Onun süte ihtiyacı olmadığı gibi süt, ishale neden olabilir. Eğer süt vermek istiyorsanız mutlaka %50 sulandırarak veriniz. Çikolata ya da soğan içeren yemeklerle yavru kedinizi beslemeyin. Bunlar yavru kediniz için toksik etki oluşturabilir ve bu gibi yiyecekler yavru kedinizin ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.

Eğer mümkünse, altı aylık oluncaya kadar yavru kedinize günde üç öğün mama verin. Altı aylıkken aşağı yukarı bir erişkinin bedenine sahip olacaktır. Ama sakın buna aldanmayın; büyümesi için hala çok şey yapılması gerekmektedir. Bu dönemden sonra günde sadece iki kere beslenmelidir. Ama onun hala bir yavru kedi olduğunu ve özel olarak yavru kediler için üretilen mamalardan yemeye devam etmesi gerektiğini sakın aklınızdan çıkarmayın.

YAVRU KEDİLERLE İLGİLİ BİR GERÇEK

Eğer yavru kediniz bir su birikintisinden, oluklardan veya göletlerden su içmeyi terçih ediyorsa, bunun sebebi büyük ihtimalle kabındaki suyun tadının kötü olmasıdır. Günlük bol miktarda taze, temiz su sağlayın! Bu kedinizin sağlığı için oldukça kritik bir konudur.Dört ile yedi aylık olduğunda kedinizin iştahında hafif bir azalma görürseniz, endişelenmeyin. Süt dişlerini kaybederken diş etleri acıdığı için normalden biraz daha az mama yiyebilir. Yedi aylık olduklarında çoğu kedinin kalıcı dişleri çıkmış olur. Hazırlaması kolay olmasının yanı sıra kuru mamayla beslenmenin bir diğer avantajı da, kuru mamanın dişte tartar oluşumunu azaltmasıdır.

MAMA DEĞİŞİMİ

Eğer kullandığınız mamayı değiştirmek istiyorsanız, sindirim sorunlarını önlemek için bu işlemi 7-10 günlük bir periyotta gerçekleştirin. Değişime yeni mamadan eskisiyle birlikte küçük porsiyonlar halinde vererek başlayın. Zamanla yeni mamanın miktarını artırın ve değiştirilen mamanınkini de azaltın.

GEBELİK

Gebe ya da süt veren kediniz, her zamanki mamasından onun ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik özel bir mamaya geçirilmelidir. Doğuma en son iki ya da üç hafta kala normalde yediğinin iki katı miktarda mama yiyebilir. Bütün yavrularını besleyebilmesi için yeterli süt üretmesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. “Özel durumu” için ihtiyaç duyduğu her şeyi aldığından emin olmak adına veteriner hekiminize danışın.

KİLO KONTROLÜ

Yavru kedinizin ömrünü mümkün olduğuca uzatmak ve onu sağlıklı kılmak için kilosunu kontrol altında tutmak oldukça önemlidir, özellikle de erişkin dönemlerinde aşırı kilo almaya meyilli olanlar için. Yapılan bazı özel çalışmalara göre erişkin kedilerin yaklaşık % 25’i ya aşırı kilolu ya da obezdir. Eğer bir kedinin vücut ağırlığı normalden % 20-25 oranında daha fazla ise o kedi obez olarak değerlendirilebilir.Yavru kedinizin aşırı kilolu olup olmadığını söyleyebilmenin birçok yolu vardır.

SARKIK KARIN

Kedilerin fazla kiloları ilk başta karınlarından belli olur

KABURGA KONTROLÜ

Ellerinizi yavru kedinizin göğüs kafesine yerleştirin. Eğer kaburgalarını hissedemiyorsanız kediniz aşırı kilolu demektir.

ÇİFT ÇENE

Çene ve boyun derisi altındaki yağ tabakası kalıntıları yavru kedinizin yüzünün pofidik bir görünüm kazanmasını sağlar. Fazla kilonun kalp, karaciğer gibi organlar, kemik ve eklemler üzerinde baskı oluşturduğunu ve diğer bir çok sağlık sorununa yol açabileceğini unutmayın. Obeziteyi kontrol etmenin en iyi yolu önlem almaktan geçer. Yavru kedinizin bireysel ihtiyaçlarına bağlı kalori gereksinimi veteriner hekiminiz tarafından belirlenebilir. Aşağıda sıralanan besleme talimatları yalnızca birer öneridir ve veteriner hekiminizle yapacağınız görüşme için bir başlangıç görevi görmesi amaçlanmıştır. Beslenmeye dair her türlü değişimi yavaş yavaş yapın. Ani değişimler sorunlara yol açabilir. Yavru kedinizin yeni bir mamaya alışması için zamana ihtiyacı vardı. Yemek artıkları ve parçaları, masadan besleme gibi, yüksek kalorili yemekler vermekten kaçının. Yavru kedinize gizlice fazladan yemek vermelerini önlemek için aile fertlerinden ve misafirlerden gönüllü olarak yardım isteyin. Aileden bir kişiyi kedinizin beslenmesinden sorumlu kişi olarak atayın. Bu aşırı beslemeyi önleyecektir. Daha yaşlı ve kilo sorunu olan kediler için özel olarak üretilmiş mamalar kullanarak kaloriyi azaltın, zamanla kedinizin normal kilosuna dönmesinde faydalı olduğunu göreceksiniz. Çiğnemesi ve sindirilmesi kolay olan tek şekilli parçacıklardan oluşan mamalar bulun.

EGZERSİZ

Obez ya da aşırı kilolu bir kedinin kilo kaybetmesine yardımcı olmak için, uygun bir diyetle birlikte düzgün bir egzersiz programı sağlanmalıdır. Kedinizin sağlığı için de yararlı olmasının yanı sıra kedinize egzersiz yaptırmak birlikte oyun oynamanız ve eğlenmeniz için muhteşem bir yol. İşte kedinizin kilo vermesine yardımcı olacak ve onun genel sağlığıyla mutluluğunu güvence altına alacak bir takım egzersiz tavsiyeleri: Kedinizi sabah uyandırın. Aç olmadığı sürece kediniz uyumaya devam edecektir. Kedinizi uyandırmak ve hareketlendirmek için yüzünün önünde bir oyuncak sallayın. Kediniz ve maması arasına mesafe koyun. Kedinizin uyuduğu yerden uzak bir odaya koyun. Yürüyüş onun için iyi bir egzersiz olacaktır ve aynı zamanda biraz daha aktivite için onu teşvik etmek isterseniz oyuncaklarını da uzağa kaldırabilirsiniz. Kedinizi koşturun. Bu koşuş yalnızca kedi koltuğuna kadar bile olsa ellerinizi şaklatarak, anahtar sallayarak ya da kağıt haşırdatarak onu çabuk hareketler için cesaretlendirin. Kedinizi oyun moduna getirmek için şımartın. Oyun havasında değilse onu tarayarak ruhunu neşelendirin. Kedinizle daha önce oynadığınız en sevdiği oyunları bir kere daha deneyin. Kedinizi tek başına da oynaması için teşvik etmek adına güvenli oyuncakları dışarıda bırakın. Eğer günün büyük bir kısmını dışarıda geçiriyorsanız, bu çok önemli.

NUMARA ÖĞRETMEK

Numara yapması için kedinizi eğitebilirsiniz. En iyi sonuçları da kedinizi bir parça yaş veya ödül mamasıyla ödüllendirdiğiniz zaman alırsınız.Her defasında yalnızca bir komut verin ve sabırlı olun.

PATİ VER

Kediniz önünüzde otururken patisine dokunun ve “ver” deyin. Kediniz tepki verdiği ve patisini havaya kaldırdığı anda patisini tutun. Ödül mamayla birlikte sözlü olarak da kedinizi mükafatlandırın. Komutu her seferinde aynı şekilde uygulamaya dikkat edin.

EL SALLA

Kedinizin hemen burnunun önünde ama ulaşamayacağı bir şekilde ödül maması tutun ve elinizle ileri geri sallayın, bu sallama işlemi sırasında “el salla” demeyi unutmayın. Kediniz yemeğe ulaşmaya çalıştığı anda sanki el sallıyormuş gibi görünecektir. Bu davranışından tatmin olduğunuzda onu okşayın ve ödülünü verin.

AYAĞA KALK

Kedinizi tabureye veya başka bir yüksek alana oturur pozisyonda yerleştirin. Kedinizin başının üstünde bir ödül maması tutun ve ona “ayağa kalkmasını” söyleyin. Kediniz kalktığında ya da elinizi tutmaya çalıştığında sakın onu ödüllendirmeyin. Kediniz bu hareketi başardığı anda onu hemen ödüllendirin ve aynı komutu birkaç defa tekrarlayın.

GEL

“Gel” diyerek kedinizin adını söyleyin. Eğer gerekirse dikkatini çekmek için mama kabının üzerine vurun. Kediniz geldiğinde onu okşayın ve ödülünü verin. Bu mama saati geldiğinde denenebilecek iyi bir numaradır. Aynı zamanda elbette kedinize de “gel” emriyle mamayı ilişkilendirecektir.

KEDİNİZİN SAĞLIĞININ GÖZLEMLENMESİ

Veteriner hekiminizle iyi ilişkiler kurmak her ne kadar önemli de olsa, sizinde kediniz için neyin normal olduğunu bilmeniz çok önemlidir. Tıpkı bir çocuk sahibi olmak gibi; yavru kediniz için normal davranış şeklinin ne olduğunu bilmeniz, veteriner hekiminizin, yavru kedinizin sorununun kaynağını keşfedebilmesine yardımcı olmanız anlamında çok önemlidir.

Aşağıda belirtilen sağlıklı bir kedinin karekteristik özelliklerini aklınızda tutun:

GÖZLER

Canlı ve parlak olmalı, iritasyon belirtisi, kırmızı ya da yeşil renk bozuklukları olmamalı. Çizik yada bulanıklık olmamasına dikkat edin. Eğer gözünün köşelerinde çapak benzeri birikimler varsa bu birikimleri ılık su ile nemlendirilmiş pamuk kullanarak temizleyin.

AĞIZ

Pembe ve sağlıklı diş etleri olmalı, diş köklerinde kızarıklık ya da şişlikler olmamalı. Kötü bir ağız kokusu olmamalı, dudaklarında büyümeler ve iltihaplar olmamalı.

KULAKLAR

Akıntılardan ve kokulardan arınmış ve temiz olmalıdırlar. Kulak parazitleri yönünden kontrolü yapılmalıdır. Kulak temizliği için su ile nemlendirerek hazırlanmış pamuk topları kullanın (pamuk çubukları değil). Bu işlemi nasıl yapacağınızı size ilk kez veteriner hekiminiz göstermelidir. Dikkatli olun çünkü yavru kedinizin kulakları kırılmalara karşı çok narindirler.

BURUN

Akıntıdan arındırılmış ve temiz olmalı, yaralar olmamalıdır.

KIL ÖRTÜSÜ VE VÜCUDU

Düz, sık, parlak ve ipeksi bir kıl yapısı olmalıdır. Şişkinliklere, tümörlere ve kenelere karşı dikkat edilmelidir. Kıllarını pirelere, kenelere, yağlanmaya ve dökülme sonucu oluşan kılsız boş alanlara karşı kontrol altında tutunuz.

ANÜS

Şişkinliklerden ve iç parazitlerden arındırılmış olmalıdır.

AŞILAMA


KEDİ AŞILARI VE UYGULAMA ZAMANI

İlk aşı Yapılacak aşılar Tekrar
6 Haftalık İç ve Diş Parazit 2 ay sonra
8 Haftalık Kedi Karma+ Leukemia 21 gün sonra
Kedi Karma+ Leukemia 1 yıl sonra
13 Haftalık Kuduz 1 yıl sonra